ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 16.10.2018

ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ

Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βρεθεί στο «μικροσκόπιο» της Συνδιάσκεψης, που διοργανώνει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία 21-23 Οκτωβρίου, στην Παλαιά Βουλή.

«Οσοι συμμετάσχουν θα δουν πως αυτό το κείμενο από τη μια δεσμεύει την Ελλάδα και ήδη παράγει σοβαρά πολιτικά αποτελέσματα και από την άλλη πάσχει σε πολλά σημεία», κατά τα λεγόμενα του προέδρου της Συνομοσπονδίας, δρος Ιωάννη Αθανασιάδη για το Σκοπιανό.

Ο ίδιος, μιλώντας στον «Ε.Τ.», επισήμανε πως σκοπός αυτής της Συνδιάσκεψης είναι «μέσα από νόμιμες και κρυστάλλινες διαδικασίες να προκύψει ένα σοβαρό εθνικό συντονιστικό όργανο. Να οργανωθούμε. Να βάλουμε κάτω ένα σχέδιο. Ενα πλάνο για έναν εθνικό αγώνα. Εμείς πιστεύουμε ότι η πατρίδα θα αντιμετωπίσει πολλά το προσεχές, πολύ κοντινό διάστημα», όπως είπε.

Ο κ. Αθανασιάδης τόνισε πως «κάθε ημέρα θα έχει και μια σειρά ανακοινώσεων για δράσεις, αλλά και αποκαλύψεις με στοιχεία και ντοκουμέντα που θα δοθούν στη δημοσιότητα από τους νομικούς μας. Νομίζω ότι η επόμενη ημέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης, η 24η Οκτωβρίου, θα φέρει πολλά στο τραπέζι και στο δημόσιο διάλογο. Και τότε θα δούμε πραγματικά ποιο από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής θέλει στα αλήθεια να ανατρέψει αυτή τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ακόμη, κάλεσε σε ενότητα για την ακύρωση στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία, όπως σημείωσε, «με μένος και πάθος προωθεί ο υπουργός Εξωτερικών». Ο κ. Αθανασιάδης υποστήριξε πως, παρότι δεν ξέρει «τι θα κάνουν οι πολιτικοί μας, αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει, διότι δεν τη θέλει ο ελληνικός λαός». Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναγνωριστεί ο 70χρονος αγώνας όλων των Παμμακεδονικών στο πρόσωπο της Εθνικής Συντονίστριας, Νίνας Γκατζούλη, και ειδικώς ο αγώνας της Παμμακεδονικής ΗΠΑ να τιμηθεί στο πρόσωπο του Δημήτριου Φιλιππίδη.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτο είναι πως οι δικηγόροι με τους οποίους συνεργάζεται η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αριάδνη Νούκα και Αναστάσιος Καραΐσκος βρήκαν τα νομικά κενά που παρουσιάζει το κείμενο των Πρεσπών και πώς ακριβώς αυτή η συμφωνία μπορεί να ανατραπεί στην πράξη με μια απλή πρόταση νόμου. Στο περιεχόμενο αυτής είχε αναφερθεί ο «Ε.Τ.» σε εκτενές ρεπορτάζ του (6/10), ενώ θα τεθεί και διεξοδικά επί τάπητος κατά την προσεχή Συνδιάσκεψη.

Η κ. Νούκα, από την πλευρά της, αναφερόμενη στην εθνική Συνδιάσκεψη τόνισε πως «έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, διότι στοχεύει αποκλειστικά στη συνένωση δυνάμεων για τον εθνικό αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Σύμφωνα με την ίδια, το τριήμερο 21-23/10 θα πραγματοποιηθεί «ανάλυση από κορυφαίους καθηγητές της ιστορικής και εκκλησιολογικής διάστασης του ζητήματος της Μακεδονίας, καθώς και των γεωπολιτικών εξελίξεων στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ενώ θα ακολουθήσει και πλήρης νομική προσέγγιση της Συμφωνίας υπό το πρίσμα του Εθνικού και Διεθνούς Δικαίου, με τη συμμετοχή εξαίρετων νομικών, όπως ο Αναστάσιος Καραΐσκος, η Ευαγγελία Κοζυράκη, ο Ιωάννης Μυταλούλης και ο Στέλιος Γρηγορίου. Θα ανακοινωθούν νομικές ενέργειες που βάλλουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 16.10.2018

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ