δηλώσεις – συνέντευξη του Προέδρου της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας στο Ρωσικό TASS

Η Παμμακεδονική  Συνομοσπονδία (σ.σ.των  Ελλήνων Μακεδόνων) σκοπεύει να διεξαγάγει μεγάλες  συγκέντρωσεις σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα,  κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια

Την Παρασκευή (σ.σ.11 Ιανουαρίου 2019) στη Βουλή  της Μακεδονίας ( σ.σ.των Σκοπίων), 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν για την τροποποίηση του συντάγματος για μετονομασία της χώρας

ΑΘΗΝΑ, 12 Ιανουαρίου. / Corr. TASS Yuri Malinov. Ένας μεγάλος αγώνας διαμαρτυρίας ξεκινά (σ.σ. στην Ελλάδα) ενάντια στην επικείμενη επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τα Σκόπια για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε  Βόρεια Μακεδονία. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική Αθηναϊκή πλατεία Σύνταγμα στις 20 Ιανουαρίου. Αυτό ανακοινώθηκε το Σάββατο σε συνέντευξη με τον TASS του Ιωάννη Αθανασιάδη, Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας  η οποία ενώνει  την φωνή και την δυναμική της με οργανώσεις κατοίκων από όλη την Ελλάδα  και ανθρώπων από την ιστορική ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας.

“Ξεκινάμε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα κύμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της χορήγησης στα Σκόπια του δικαιώματος χρήσης της λέξης Μακεδονία στα κρατικά ονόματα της δημοκρατίας”, δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Αθανασδιάδης, οι δράσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τις επόμενες μέρες.  Θα ανακοινώσουμε τις δράσεις μας την Κυριακή(σ.σ. 13 Ιανουαρίου) σε εκδήλωση με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί στο παλιό κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου,  σημερινό Μουσείο Εθνικής Ιστορίας ».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας , η οργάνωση καλεί τους Έλληνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ευρωπαϊκές χώρες να έρθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις διαμαρτυρίες κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια. «Ζητάμε από τους Έλληνες της ξένης διασποράς που δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα να διοργανώνουν διαδηλώσεις στις πόλεις τους ενάντια στη συμφωνία που υπογράφει ο Πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάιεφ και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ενάντια στη βούληση του ελληνικού λαού. Ο ηγέτης (της Ελλάδος) προχώρησε στην Συμφωνία Πρεσπών, αγνοώντας τη βούληση του ελληνικού λαού, η οποία εκφράστηκε σε όλες τις διαμαρτυρίες διαμαρτυρίας από το (σ.σ.1992) μέχρι το πιο πρόσφατο μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018 πέρυσι στην Αθήνα καθώς και σε όλες τις άλλες συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 30 ελληνικές πόλεις στις 6 Ιουνίου του περασμένου έτους. Από τις 6 Ιουνίου ξεκινήσαμε  μια πολύ μεγάλη εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα κατά της συμφωνίας με τα Σκόπια με  τέτοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 ελληνικές πόλεις », δήλωσε ο Αθανασιάδης.

Εξήγησε ότι η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία  υπήρξε από το 2001 ο μεγαλύτερος 3βάθμιος οργανισμός στην Ελλάδα  και περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες ομοσπονδίες και περισσότερες από 100  εθνικοτοπικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας. «Είναι ένας πολύ μεγάλος οργανισμός με πολύ μεγάλη επιρροή», δήλωσε ο Δρ. Ιωάννης Αθανασιδάδης  «Την επόμενη εβδομάδα (σ.σ. στην  αίθουσα της ΕΣΗΕΑ)  θα ανακοινώσουμε ένα νέο πρόγραμμα των ομιλιών μας και δράσεων με μαζικές κινητοποιήσεις  που συνδιοργανώνουμε , πρώτα απ ‘όλα, την υποστήριξη όλων των ενεργειών από όλους τους οι Έλληνες, ανεξάρτητα από το εάν ανήκουν στην Παμμακεδονική  Συνομοσπονδία ή σε άλλους οργανισμούς.  Θα αντισταθούμε ενεργά στην επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της λεγόμενης συμφωνίας του Πρέσπαν, στην οποία η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της ».

Ο Αθανασιάδης τόνισε ότι το δικαίωμα στο όνομα της Μακεδονίας, καθώς και η ιστορία και ο πολιτισμός της, ανήκει μόνο στην Ελλάδα. “Παρά την αντίσταση του ελληνικού λαού, ο Τσίπρας και ο Ζαέφ συνήψαν μια συμφωνία με την οποία η γειτονική χώρα έχει ιστορία, μακεδονική ιθαγένεια και μακεδονική γλώσσα. Θα την εμποδίσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. , ποτέ δεν απειλήσαμε κανέναν αλλά  τώρα είναι η στιγμή να δηλώσουμε δυναμικά και να εκδηλώσουμε  την αντίθεση μας έτσι ώστε όλοι οι Έλληνες – στη χώρα μας και στο εξωτερικό – να ενταχθούν στον κοινό αγώνα μας », είπε.

ΕΛΛΗΝΕΣ Μακεδόνες με 6000 χρόνια ιστορίας

«Είμαστε κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας αυτής, επειδή πιστεύουμε ότι είναι η αρχή της διαμελισμού όχι μόνο της ελληνικής Μακεδονίας αλλά και της Ελλάδας. Είναι η αρχή της αλαγής συνόρων», συνεχίζει ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας . Πιστεύουμε ότι οι μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, θα πρέπει να εμποδίσουν, με όλα τα δυνατά διπλωματικά μέσα, την έναρξη ισχύος της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα βρίσκεται  με το όνομα Βόρεια Μακεδονία και  μπορεί  στην συνέχεια να προσπαθήσει να καταλάβει ή να προσκολληθούν στο νότιο [ελληνική] Μακεδονία!  Μακεδονία πραγματική είναι μόνον η Ελληνική, που προσπαθούν να κλέψουν από εμάς με μια  ψεύτικη συμφωνία που είναι  και του ελληνικού λαού. Ο λαός  θα αντιταχθεί. ”

Ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της επικείμενης συνέντευξης Τύπου στην Ένωση Συντακτών ημερησίων αθηναϊκών εφημερίδων, η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία  θα ενημερώσει ολόκληρο τον κόσμο ότι πραγματοποιείται ένα σημαντικό πραξικόπημα – ιστορικό και πολιτικό. «Ακόμη και το ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ο Πρωθυπουργός Τσίπρας φαίνεται να έχει 151 ψήφους [από τα απαιτούμενα 300 για να επικυρώσει τη συμφωνία με τα Σκόπια], έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες του ελληνικού λαού. Το έθνος ελπίζει από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο καλούμε να μην υπογράψει τη συμφωνία, όσον αφορά την υπογραφή του, ανεξάρτητα από τις πολιτικές συνέπειες που θα είχε αυτό για την Ελλάδα και νομίζουμε ότι τίποτα δεν θα συμβεί στην Ελλάδα – παρά μόνον εθνικές  εκλογές έτσι η  Συμφωνία Αθήνας και Σκοπίων θα ακυρωθεί.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΘΗΝΑΣ – ΣΚΟΠΙΩΝ

Την Παρασκευή (σ.σ. 11 οι 2019), κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στη βουλή της Μακεδονίας, 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του συντάγματος. Σύμφωνα με αυτά, το όνομα της χώρας μεταβάλλεται από “Δημοκρατία της Μακεδονίας” σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Η συμφωνία υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου(σ.σ. του 2018) από τους υπουργούς Εξωτερικών της Μακεδονίας και της Ελλάδας κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στην ακτή της Λίμνης Πρέσπας, κατά μήκος της οποίας περνούν τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Μακεδονίας κ.  Ιβάνοφ είπε ότι δεν θα υπογράψει την συμφωνία .

ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Μακεδονίας ( «Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση – Δημοκρατικό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα») Χριστιάνα  Mitskosky απαίτησε να διαλυθεί  το κοινοβούλιο και να προχωρήσουν  στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επιλύσει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Αθήνα για το όνομα της Βαλκανικής δημοκρατίας, η οποία συμπίπτει με το όνομα της βόρειας ελληνικής περιφέρειας και επίσης ανοίγει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την έγκριση των τροποποιήσεων του Συντάγματος στη Συνέλευση της Μακεδονίας, θα είναι η Ελλάδα να επικυρώσει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο της.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΑΠΟΔΟΣΗ GOOGLE TRANSLATE

ΠΗΓΗ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ TASS  LINK   https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/5992344